Wie zijn wij

Vera Ambadiang-Buijs

Oprichter/voorzitter

Vera

Sinds 2003 ben ik verbonden met Benin. De eerste keer vertrok ik erheen om vrijwilligerswerk te doen, de Afrikaanse cultuur te verkennen en mijn Frans te verbeteren. En ik was verk(n)ocht, zowel aan het Afrikaanse continent als aan de man, Georges Alex, die in 2007 mijn echtgenoot werd. De eerste paar jaren deed ik als medisch student meerdere coschappen in Cotonou en in het binnenland, steeds voor enkele maanden. Zo raakte ik aardig vertrouwd in het Beninse dagelijks leven en de lokale medische realiteit. Daarbij kwam ik schrijnende gevallen tegen waarbij ik hulp kon bieden dankzij giften van familie en vrienden uit Europa die mijn verhalen hoorden of mijn blog hadden gelezen. Naast het geven van hulp aan individuen groeide bij zowel mij als bij mijn man de behoefte bij te dragen aan ontwikkeling van de lokale bevolking op grotere schaal. Om op officiëlere en professionelere wijze te werk te kunnen gaan richtten wij in 2008 Stichting Afric’ Sanaga op.

Sanaga is een rivier in Kameroen (het land waar Georges Alex vandaan komt), en het woord Sanaga betekent in een Kameroense taal 'hier staat mijn huis’/ 'hier bouw ik mijn toekomst'. Onze persoonlijke vertaling van Afric'Sanaga is dan ook: ‘in Afrika staat ons huis en we bouwen aan de toekomst ervan’.

Sinds 2015 wonen we met onze vier kinderen in Beerse in België, maar we blijven nauw verbonden met Afrika. Hier in Europa proberen we voldoende middelen in te zamelen om vervolgens in Afrika lokale projectaanvragen te kunnen uitwerken. We gaan er zelf heen om van dichtbij een project in te zetten en te volgen, of laten een deel hiervan over aan ons opgebouwde netwerk ter plaatse.

Ilse Nassik-Buijs

Secretaris

Toen ilsemijn zusje voor het eerst naar Benin ging had ik nog nooit van het land gehoord. En dat terwijl het één van de armste landen van de wereld is en er dus júist enorm veel hulp nodig is. Ik hoorde vele aangrijpende verhalen van Vera over hoe het daar is en na mijn eerste bezoek aan Benin was het voor mij helemaal duidelijk: ik moet iets doen! Met relatief weinig geld en middelen kan je zó’n enorm verschil maken. Je kan de mensen in Benin een betere kwaliteit van leven geven, hoop voor de toekomst en zelfs levens redden. Kinderen hebben het recht om naar school te gaan, zieke mensen hebben het recht om medische verzorging te krijgen… Daar moeten wij, met onze familie, vrienden, kennissen en daar weer vrienden en kennissen en familie van etc. toch een steentje (het liefst een grote steen) aan bijdragen vanuit Nederland en België! Hét grote pluspunt van Stichting Afric'Sanaga vind ik het feit dat Vera en Georges Alex regelmatig in Benin komen, ter plaatse hun netwerk hebben en bovenop de projecten zitten zodat het zeker is dat elke cent goed terecht komt. Ik hoop dat u zich, net als ik, realiseert dat u daadwerkelijk iets kunt doen en een verschil kunt maken door ons te steunen!

Frank van Caulil

Penningmeester

 

Georges Alex Ambadiang

Oprichter / vice-voorzitter

Georges AlexGeorges Alex Ambadiang, geboren in Kameroen, sinds 1998 wonend en werkend in Bénin, getrouwd met Vera, schrijft het volgende over zijn motivatie zich in te zetten voor stichting Afric’ Sanaga: Servir et toujours servir sans se lasser. L'engagement pour l'humanitaire est quelque chose de profond et tant les moyens le permettront, tant la force ne nous quittera, tant qu'il y aura des hommes, des femmes et des enfants dans le besoin le plus élémentaire, alors nous devons nous donner la main et soulager...les peines des autres. C'est un devoir moral.

Marcel Buijs

Bestuurslid

marcelMijn naam is Marcel Buijs, trotse vader van twee dochters die als wereldburgers door het leven gaan en zich graag inzetten voor de medemens. Iets voor de medemens te kunnen doen, geeft me een goed gevoel. Veel mensen zullen dat herkennen, als ze iemand in hun omgeving een helpende hand hebben kunnen toesteken. Mensen die bij toeval in een minder welvarend deel van de wereld geboren zijn te kunnen helpen, geeft mij nog een specialer gevoel van voldoening. Wij als "rijke" Europeaan, kunnen met een klein deel van "onze rijkdom" een wereld van verschil uitmaken voor onze Afrikaanse medemens. Mede aan de wieg te staan van kleinschalige en directe hulp waarbij A) iedere cent ook daadwerkelijk naar kleine (effectieve) projecten gaat en B) iemand vanuit de Stichting regelmatig op de plaats van uitvoering is (Vera en Georges Alex), geeft mij vertrouwen. Vera en Georges Alex spelen niet voor Sinterklaas, maar stellen zich eerst goed op de hoogte van waar zich goede initiatieven van de plaatselijke bevolking ontplooien, en bieden dan een helpende hand. Dat is wat effectieve en duurzame ontwikkelingshulp volgens mij betekent. Dit alles heeft mij gemotiveerd mij in te zetten voor "Stichting AfricSanaga". Ik hoop dat u ons ook steunt.

Maartje Geertsma

Bestuurslid

maartje versteegMijn naam is Maartje Geertsma. Ik ben dankbaar dat ik dagelijks zonder erbij na te denken onder drinkwater kan douchen, mag nadenken wat ik voor ontbijt neem en nota bene voor mijn kledingkast sta en overweeg of dat jurkje wel leuk staat bij die laarzen…het is vanzelfsprekend. Op veel plekken in de wereld is dat niet zo. Vaak dacht ik: ik wil iets doen, maar is dat dan geen druppel op een gloeiende plaat?! Toen Vera en Georges Alex mij benaderden hoefde ik niet na te denken, het werd me in de schoot geworpen. En het is geen druppel op een gloeiende plaat want juist met de Stichting Afric’Sanaga heb ik geleerd dat met onze inspanningen mensen enorm geholpen zijn. Als moeder vind ik het heel bijzonder dat de Stichting zich in het bijzonder inzet voor vrouwen en kinderen. Ja, ik ben echt trots dat ik hierbij betrokken mag zijn.

Leave a comment